Klubbens historie

I 1972 blev der ansat en ny ung lærer på Rødekro Skole. Han kom fra Silkeborg Seminarium, hvor han var uddannet med matematik og idræt som liniefag.

I ansættelsessamtalen med ledende skoleinspektør Veibye-Johansen blev den unge lærer nærmest forpligtet til samtidig at gå ind i byens idrætsliv som ledende træner i RIFs Basketballafdeling, der et par år tidligere var blevet stiftet af lærer Jørgen Zeuner.

Læreren passede da også basketballklubben et års tid, men så fik kærligheden til cykelsporten ham til at foreslå, at der blev dannet en cykelklub i byen. På et bestyrelsesmøde i RIF udtalte et af bestyrelsesmedlemmerne noget i retning af: "Og så har jeg hørt, at en eller anden skør lærer vil starte en cykelklub - som om vi ikke har sport nok her i byen". Bestyrelsesmedlemmet var ikke klar over, at nævnte lærer faktisk var til stede på mødet som basketballrepræsentant.

Dermed var alle spekulationer om at starte en cykelklub under RIF bragt til ophør, og Rødekro Cycle Club, RKCC blev officielt stiftet den 7. maj 1973 som en selvstændig klub.

I starten var medlemmerne især drenge- og enkelte pigeryttere, og de trænede flittigt, så det varede ikke længe inden de gjorde sig flot bemærket ved cykelløb rundt i landet, og når man tænker på, at der i de store løb var op mod 100 deltagere alene i ældste drenge, var det en præstation overhovedet at placere sig.

Allerede i 1974 fik klubben sin første jyske mester i cykel-cross ved glarmester Sørensens søn Søren, der også opnåede en flot sølvmedalje ved DM junior ved klubbens første store arrangement - DM i cykel-cross i 1978.

Men allerede i 1976 blev det sensationelt til klubbens første DM-titel til Mads Veibye-Johansen, søn af den ledende skoleinspektør, der fire år tidligere havde ansat klubbens stifter og første formand.

Udover Søren og Mads var bl.a. Kim Kaminski, Heidi Nielsen og Hans Chr. Jahnsen ofte placeret i præmierækken de første år - senere kom bl.a. Hanne og Peter Staugaard til og i årene 1981 og 82 blev et nyt stortalent - Poul Petersen landsmester i ældste drenge - i 1982 endda med klubkammeraten Hans Peter Jespersen som nr. 2.

Et andet stortalent var Anders Kjeldsen, der startede i klubben som niårig. Han indkørte i både yngste drenge, mellemste drenge, ældste drenge og ungdom utallige præmier med bl.a. flere JM-titler og i 1984 sikrede han sig klubbens første DM-titel på landevej, da han vandt DM-junior. Som senior kørte Anders sig hurtigt op i A-klassen, men desværre skiftede han klub og kørte således kun som A-rytter for RKCC i 1990 og 1991.

Anders var dog ikke klubbens første A-rytter, idet Kaj J. Nielsen kørte i den fornemme række for klubben i 1982-83 og Peder Bisgaard var nået A-rækken i 1986-87. Kaj J. Nielsen havde kørt cykelløb før han meldte sig ind i RKCC, medens Peder Bisgaard startede i klubben i ungdomsklassen i slutningen af 70'erne. På de første træningsture var Peder en af de absolut svageste - lille og splejset, og mange gange måtte han næsten skubbes frem, så der var bestemt ikke mange der havde troet, at han skulle blive til noget i cykelsporten. Men Peder trænede seriøst videre og så kom resultaterne også.

Klubbens sociale liv spillede en betydelig rolle de første år - man mødtes privat til officielle eller uofficielle klubmøder, fester m.m. Klubbens 1-års fødselsdag blev således markeret på den måde, at alle ryttere efter en træningstur var inviteret på boller og kakao hos glarmester Sørensen.

Afslutningsfesterne blev de første år fejret på Agerskov Kro, hvor vi dansede og festede til langt ud på natten.

Et år havde nogle forældre fundet på at fremstille RKCC-øl, eller i det mindste havde de fået fremstillet flotte etiketter med klubbens logo og klæbet dem på ølflaskerne - et meget festligt - og på det tidspunkt også sjældent påhit.

I mange år blev forårets træningslejr afholdt på Tonneshøj ved Aarøsund, og når rytterne (de små) efter en hård træningsdag og hyggeligt socialt samvær om aftenen var gået i seng, hyggede forældre og ledere sig ofte til langt ud på natten - men om morgenen stod maden altid klar på bordet, og selv om det var blevet sent, blev der trænet seriøst næste dag uanset vejret (et par gange var vi nærmest sneet inde, men så var det bare frem med løbeskoene).

I de første år var RKCC også en klub, der deltog i mange løb i udlandet - især pige/drenge/ungdomsstævner. Således var vi med i Roosendaal, Holland (bl.a. sammen med 11-årige Bjarne Riis). Og flere år i træk gik pinseturen til et stort og godt etapeløb i Göteborg, ligesom vi om sommeren var i Trelleborg. Lige syd for grænsen var vi ofte til løb i bl.a. Eckenförde og Kiel.

Lige fra starten markerede RKCC sig som en god arrangørklub - i starten især ved cykel-cross, hvor klubben som omtalt arrangerede DM i Cimbrias plantage i 1978.

Og på damesiden arrangerede RKCC det først DM (uofficielt) i 1979. Der var 15 deltagere og her blev navnkundige Helle Sørensen nr. 1 foran klubbens egen Heidi Nielsen og Lona Munck, der de næste år blev banerytter.

Motionscykelløbet Løjt Land Rundt blev arrangeret for første gang i 1974 i samarbejde med Vestkysten, og dette løb er med årene blevet større og større.

Både Jysk Mesterskab for hold og på landevej blev overdraget til klubben inden for klubbens første 10 års eksistens - en flot markering af at RKCC hurtigt blev anerkendt i vide cykelsportskredse.

Desuden var RKCC initiativtager til et samrbejde mellem de sydjyske klubber om fælles indledningsløb og Sydjyske mesterskaber m.m.

Kørsel til løb foregik i starten og flere år frem med Hjordkær Turistfart ved Ludvig Christiansen i en 30 personers bus. I 1982 anskaffede klubben sig en VW-bus, derefter en Ford Transit og nu har klubben en Fiat Dukato.

I 1982 blev klubben venskabsklub med Gladsakse CC og i 1983 med Kiel R.V. og Melsdorf R.F.

Niels fredborg, OL-guldvinder på 1000 m, landstræner Knud Jacobsen, verdensmestrene i holdløb Jørgen Emil Hansen og Verner Blaudzun, samt de danske mestre Michael Guldhammer og Erik Skelde har besøgt klubben som foredragsholdere og trænere.

Af RKCC's protokol fremgår det, at 10-års jubilæet blev fejret i klubbens lokale på Rødekro Skole, hvor der blev serveret portvin, sodavand og kransekage. Her blev klubbens stifter Bent Nielsen udnævnt til æresmedlem.

I 1985 blev der oprettet en motionsafdeling med Børge Thomsen i spidsen. Der blev bl.a. arrangeret familietur til Ålbæk med snogbrødsbagning, ligesom medlemmerne deltager i mange motionsløb over hele landet. Motionsafdelingens medlemmer er også vigtige hjælpere ved klubbens arrangementer. Medlemstallet har været støt stigende fra 14 medlemmer i 1987 til 38 medlemmer i 2001.

Man kan nok undre sig over, at de frivillige ledere i RKCC kunne ofre så megen tid og energi på klubarbejdet. Men det skyldes nok, at der altid har været en meget stor opbakning fra forældre og andre cykelsportsinteresserede i Rødekro og omegn.

Derfor skal dette resume over noget af det, der er RKCC's 25-års historie slutte med en stor tak til alle, der har taget en tørn som ledere og trænere eller hjælpere i RKCC. Forhåbentlig kan jeres engagement og kærlighed til cykelsporten og klubben give genlyd i mange år fremover.

 

Formænd formænd for motions afdeling
1973 - 74 Bent Nielsen 1985 - 86 Børge Thomsen
1974 - 83 Ejner Th. Petersen 1986 - 90 Knud Erik Nielsen
1985 - 86 Børge Thomsen 1990 - 91 Matthias Mathiesen
1989 - 90 Kurt Lind 1991 - 94 Finn Just Christensen
1991 - 92 ubesat 1994 - 97 Jan Christiansen
1992 - 94 Torben Kristensen 1997 - 00 Gunnat Uekermann
1995 - 99 Ejner Th. Petersen 2000 - 02 Bent Nielsen
1999 - 2001 Knud Jessen 2002: Licens- og motionsafdeling 
blev slået sammen.
2001 - 2002 ubesat  
2002 - 2007 Bent Nielsen  
2007 - 2011 Jan Mortensen  
2011 - 2015 Jens Berg  
2016 Henrik Kücken  
2017 - 2019 Bo Jørgensen  
2019 - 2023 Christian Bruhn  
2023-  Esben Klindt